1998. SB Image Database

SLAVONSKI BROD - SB Image Database je baza fotografija Slavonskog Broda lansirana 1998. kao sekcija "FOTO" i nazvana "SB Image Database" i znatno poboljšana. Veličina baze je do 2006. godine narasla do  6000 fotografija i dokumenata . Autor i vlasnik ove baze je bio Željko Klindžić, SB OnLine server ove baze je bio lociran u USA kao poklon Hrvata iz dijaspore.


SB IMAGE DATA BASE, Slavonski Brod


  Image DataBase se sastoji od tematskih sekcija - galerija od kojih svaka može imati više albuma. Unutar albuma se u bazi nalaze dokumenti. Dokument ima numeričku identifikacijsku oznaku oblika: GG-AAA-DDDDD, gdje je GG oznaka galerije, AAA oznaka albuma a DDDDD oznaka dokumenta unutar albuma. Svaki dokument će biti opisan tekstualnim podacima: naziv, izvor (autor, vlasnik originala), datum, komentar, tehnički podaci (vrsta zapisa, veličina datoteke itd.), ključne riječi za pretraživanje, kategorija (slobodno korištenje, potrebna autorizacija, dostupno pod komercijalnim uvjetima) i slično.

Sadržaj baze se puni i održava kroz specijalizirani CMS (IDB-CMS 1.0 SB NET 2002). Kada baza bude napunjena (trenutno sadrži samo nekoliko stotina fotografija) biti će aktivirani alati za pretraživanje i posebni web servisi za registirane korisnike. Za sada se dokumenti vide kroz tzv. prezentacijski display koji prikazuje dokumente u ograničenoj veličini i kvaliteti a javno je dostupno cca 50% sadržaja baze.

Osim što će se prilozi moći vidjeti kroz jednostavan i pregledan display interface ImageDB, programskim modulima (PHP, CGI..) će se ovi prilozi uključivati u sadržaj portala ili generirati zasebne prezentacije (vidi primjer).

Ova baza bi trebala s jedne strane biti kvalitetna globalna promocija našeg kraja i neprekidno dostupan (24x7) izvor foto-dokumenata o Slavonskom Brodu. Našim Brođanima daleko od rodnog grada ovo će biti, vjerujemo, drage stranice, jer će ugledati svoj grad izdaleka, putem Interneta, onako kako ga vidimo mi ovdje u Brodu.

U projekt je uključeno više Brođana, kako prilozima (publikacije, fotografije, crteži) tako i sudjelovanjem u razvoju baze, obradom materijala i u uređivanju sadržaja.

Projekt SB ImageDB nema sponzore, niti prihode. Sve troškove financiraju suradnici na projektu iz osobnih izvora (a još je i vlada poskupila struju...). Poučeni iskustvima proteklih pet-šest godina projekta SB OnLine, od onih koji bi se nominalno trebali brinuti o zajedničkom interesu i promidžbi grada ne očekujemo previše jer njih tek čeka dugo putovanje do sadašnjosti i spoznaje mogućnosti koje pružaju nove tehnologije i novi mediji poput Interneta. No, nadamo se kada naš projekt ojača i zaživi, neće biti problema s financiranjem koliko s suradnicima. Sve uvijek počne i završi na čovjeku.

Željko Klindžić
Voditelj projekta i autor SB ImageDB sustava.
GO TOP