PROJEKT SBONLINE 1996-2004

Povijest razvoja Interneta u Slavonskom Brodu i Slavoniji

SB WEB TIM 1996: BROĐANI IDEMO SVI NA INTERNET


Slavonski Brod, Trg Ivane Brlić-mažuranić

PROJEKT SBONLINE, ili "Brođani, idemo svi na Internet...", započeo je u siječnju 1996. Cilj je bio: poticati u lokalnoj sredini (Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija) razvoj najnovije tehnologije, Interneta. I povezati moj grad sa svijetom putem Interneta. Da koristimo to novo, Internet, što nam se pruža i budemo građani novog, modernog, Svijeta.

Planiranje, organizacija tima, dokumentacija, nabavka opreme, animiranje kreativnih ljudi, volontera sposobnih za realizaciju, povezivanje s Amerikom i dijasporom, su potrajali sve do rujna 1996. Te jeseni je jezgro tima SBONLINE pokrenulo predavanja za nastavnike i učenike srednjih škola u Slavonskom Brodu i N. Gradišci, kao i jedne osnovne škole - u Lužanima kod Slavonskog Broda (vidi: Škola Interneta '96).

Tada je pokrenut i prvi online medij iz Slavonskog Broda, portal SBONLINE 1996. Nakon toga, 1997., sam s suradnicima SB Web Tima projektirao podigao najvažnije online resurse lokalne sredine, Brodsko-Posavske Županije i Grada Slavonskog Broda, te dva lokalna klasična medija, turističke zajednica i ostalo bitno.

Skupine građana u cijeloj Hrvatskoj, u suradnji s ljudima iz dijaspore, volonterima, povezali su se preko Interneta. Svaki je prezentirao svoj grad informacijama i fotografijama širom svijeta. Zahvaljujući volonterima Hrvatska je u periodu od 1995. do 2000/2005 procvala na webu. Državne institucije i važni online subjekti su malo kasnili. Tek kasnije, na webu Hrvatske, poslije 2003. do 2006. su se pojavile online HR županije, gradovi, turističke zajednice, i ostali službeni subjekti.

Prve detaljnije stranice iz Slavonskog Broda (Ž. Klindžić, siječanj 1996. - prosinac 1996):
Slavonski Brod Online

Inicijatori PROJEKTA SBONLINE i SB Web Tima, su od siječnja 1996. na dalje, bili Željko Klindžić, Jasmin Klindžić i Vlado Prskalo. SB Web Tim je od 1996. do 2000. godine realizirao praktično sve što se vidi online od službenih lokalnih web stranica do Brodsko-Posavske županije i Grada Slavonskog Broda. U radu PROJEKTA SBONLINE sudjelovale su i skupine Hrvata iz dijaspore, rodom Brođana i Slavonaca, u USA, Kanadi, Australiji i ostatku Svijeta (jedna kopija SBONLINE portala je od 1998. osvježavana i u HongTongu, vlasnik Slavonac a webmaster je bio neki Japanac). Većinom smo surađivali s visoko školovanim i sposobnim ljudima koji su odmah spoznali mogućnosti i važnost nove tehnologije - online komunikacije, web stranice, portali i publikacije. Projekt je imao najvažniju pozitivnu ideju - podrška razvoju Interneta našeg grada, da Slavonski Brod postane grad Modernog Svijeta.

Radili smo svjesni da će vjerojatno plaća možda biti samo čast i ponos, i ništa više. I ne treba više. Svi veterani i volonteri se na kraju svakog rata (bio sam dragovoljac Domovinskog rata, a ovo bio je moj drugi rat, za moj grad poslije rata - ovaj put bez krvi, tehnologijom) sklone i predaju arenu novima, boljima i mlađima. Čast i ponos vrijede više od moći, zlata i ostalog. Bitno je: obvezan si zajednici ako možeš i znaš pomoći, učiniti nešto pozitivno i korisno, a ne samo vikati preglasno i mahati zastavom u prazno da bi pokazao svima da voliš Domovinu...

Web portal SBOnLine.Net (1996-2012), je samo dio PROJEKTA SBONLINE. To je bio prvi pravi online medij iz Slavonskog Broda, pokrenutog u siječnju '96. PROJEKT SBONLINE je mnogo širi program, radili smo predavanja, pomagali i pojedincima i malim firmama i institucijama lokalno. Nakon razrade projekta, analize mogućnosti i detaljnog planiranja te kompletiranja softvera i hardvera za start, lansirana je prva Internet operacija. Škola Interneta za srednje škole iz Brodsko-Posavske županije, od rujna do studenog 1996. godine.

Portal SBOnLine je prethodno najavljen na HR mreži (uz pomoć Brođanina Josipa Jurića, WWW.HR) i javno objavljen u listopadu 1996. Kao novi, online, medij iz Slavonije. Nakon toga sve javno objavljeno je povijest weba, Slavonskog Broda i Slavonije. Ništa manje ali ne i ništa više. Ovdje je samo ponešto iz arhiva PROJEKTA SBONLINE, koji je u periodu 1996. - 2004. praktično vladao webom u Brodsko-posavskoj županiji.

Moto LJUBAV, LJEPOTA i ISTINA je: kao prvo ljubav prema Domovini i rodnom gradu, a kao drugo ljepota fotografija i našeg kraja iz Slavonskog Broda i Slavonije koje smo slali u svijet i brojni sadržaji o povijesti i kulturi i tradiciji našeg grada. Kao treće je objava uvijek svježih i točnih informacija o našem gradu, provjereno iz knjiga, tekstova, verificirano iz službenih izvora s politički neutralnim sadržajima. Nismo slali u Svijet fotografije ratom oštećenih zgrada ni priče o ratu, već najljepše fotografije, da se oni koji će krenuti u Hrvatsku ne uplaše i ne bježe od nas. Takav moto omogućio nam je da realiziramo web portale čiji sadržaji nikome nisu smetali, već suprotno, time su nam se vrata iz Hrvatske i Svijeta otvarala širom.

U PROJEKTU SBONLINE, od 1996. do 2004, sudjelovalo je preko 40 ljudi u Slavonskom Brodu, iz Slavonije, Hrvatske i Svijeta. Sa namjerom da učinimo skupa nešto lijepo i kvalitetno za ono što se zove Domovina, za naš grad Slavonski Brod i Slavoniju. Rezultati naših radova i djelovanja pokazuju da smo bili dobri i kvalitetni. Priznanja su stizala iz Svijeta i Hrvatske. Skoro i nije bilo lokalne konkurencije do 2004, a ni previše online medija iz Slavonskog Broda i Slavonije.

Danas je, kada ovo pišem, 2004. godina. Došlo je vrijeme povući volontere, veterane hrvatskog weba, i prepustiti mlađima nastavak. Iza nas ostaje, za nova pokoljena, priča o prvim početcima i povijesti razvoja Interneta uopće u Slavonskom Brodu i Slavoniji.

Hvala svima koji su sudjelovali i onima koji su nam pomagali.

Željko Klindžić 1999.
Željko Klindžić, dipl.inž.el.
Naselje kr. Tomislava 3/1
Slavonski Brod, 20.12.2004.
Email: info@SBONE.eu
ZK LinkedIn.Com


------

Krajem 2012. domena sbonline.net i minimalan demo sadržaj su prodani, jer se Željko Klindžić razbolio i prestao s radom. Novi vlasnici domene i njihovi sadržaji nemaju nikakve veze sa PROJEKTOM SBONLINE od 1996. do 2012. godine.
GO TOP